10.07.2024
propolis czerwony z Brazylii
PR/BRR/50
Propolis do celów farmaceutycznych, propolis do celów spożywczych.
10.07.2024
PR/BRR/50
07.12.2022
PR/EU1/40
22.11.2022
symbol: PR/EU/39
22.11.2022
symbol: PR/ECZ/42
21.11.2022
symbol: PR/BR/44
21.11.2022
symbol: PR/IN/45
21.11.2022
symbol: PR/UY/49
21.11.2022
symbol: PR/BIO/41
20.11.2022
PO/EU/01
20.11.2022
BB/EU/01
08.09.2022
RPP/90/02
08.02.2022
DEP/BRG/70/01
08.02.2022
DEP/40/02
08.02.2022
DEP/BRG/20/01
08.02.2022
DEP/70/01
01.02.2022
PROPOLIS SUROWY KONFEKCJONOWANY
Sprawdzona jakość
Propolis jest bardzo trudno dostępnym surowcem. Mimo to dokładamy wszelkich starań, by deficyt nie wpływał na jego jakość.
Naukowe wsparcie
Współpracujemy z naukowcami z jednostek badawczych, którzy badają dostarczany przez nas materiał.
Stała dostępność
W Prokit kupisz propolis przez cały rok! Nasza w tym głowa, by tego cennego surowca nie zabrakło.
Propolis to bogata mieszanina żywicznych związków organicznych, zbieranych przez pszczoły z wysięków roślinnych, pąków liściowych i pęknięć w korze różnych roślin. Żywice zbierane są przez pszczoły żuwaczkami i mieszane z wytwarzanym przez organizmy pszczół woskiem. Podczas tego procesu enzymy trawienne hydrolizują część związków, w wyniku czego powstają tzw. aglikony flawonoidowe. Pszczoły odkładają przerobiony materiał w ulu, gdzie jest stosowany do uszczelniania otworów i do ochrony – szczególnie przed mikroorganizmami i owadami, w celu zapewnienia matce aseptycznej przestrzeni do czerwienia, oraz do mumifikacji zabitych przez siebie intruzów.
Właściwości propolisu są związane z jego składem chemicznym. Zidentyfikowano ponad 300 związków chemicznych, które mogą być obecne w propolisie, choć nie wszystkie występują w nim równocześnie. Skład propolisu jest zmienny w zależności od pochodzenia, klimatu i ekologii danego regionu, pory roku, a także od cech genetycznych matki. Jednakże pomimo różnic na poziomie konkretnych związków chemicznych, większość próbek surowego propolisu wykazuje znaczne podobieństwo na poziomie głównych grup związków. W przybliżeniu skład ten wygląda więc następująco:
Obecnie propolis jest jednym z najważniejszych naturalnych produktów o znaczeniu farmakologicznym. Decydują o tym następujące jego właściwości:
Propolis można stosować w formie surowej, przykładając do leczonych miejsc (np. oparzeń, zastrzałów itp.) lub jako maść propolisową przydatne w gojeniu ran, leczeniu wrzodów, trądziku, opryszczki zwykłej i narządów płciowych oraz neurodermit (Banskota et al. 2001; Castaldo i Capasso 2002).
Przede wszystkim jednak propolis przerabia się do produkcji ekstraktów alkoholowych (etanolowych lub glikolowych), które następnie są sprzedane jako nalewki 7-proc. (stosowane przeciwko zakażeniom górnych dróg oddechowych, przeziębieniom, zakażeniom grypopodobnym) albo są substratem do dalszej produkcji. Propolis jest na przykłada stosowany jako dodatek do pasz dla ptaków (drobiu i gołębi), w preparatach do ochrony drewna (zastosowanie techniczne).
Również niektórzy pszczelarze kupują propolis, aby podawać go swoim pszczołom (jeśli są to odmiany, które mało kitują).