EKSTRAKTY

Prokit
ul. Świętokrzyska 23
PL-05074 Kazimierów
POLSKA
WNI: 14126003
Tel: +48 22 8491572
www.prokit.pl
propolis




Pobierz specyfikację

 

SPECYFIKACJA JAKOŚCIOWA

symbol: DEP/70/01

Produkt Suchy ekstrakt propolisu 70%
Nazwa surowca Propolis
Rozpuszczalnik Etanol 96% (V/V) Ph.Eur.1317(4100102)
Stosunek surowiec – ekstrakt (DER) 1.5 – 2.5 : 1
Skład Ekstrakt rodzimy 70%
Krzemionka 30%
Przeznaczenie półprodukt do produktów spożywczych i żywności
Dane jakościowe Kryteria akceptacji Metoda
Charakterystyka konsystencja: proszek swobodnie sypki; kolor: od żółto-pomarańczowego do brązowego, zapach: aromatyczny, charakterystyczny dla propolisu organoleptyczna
Testy sitowe min. 75% (m/m) nie przechodzi przez sito o oczkach 100 μm Farmakopeja Europejska 2.9.12
Strata na suszeniu nie więcej niż 4.0%(m/m) Ph.Eur.2.8.17
Popiół całkowity max. 40%(m/m) Ph.Eur.2.4.16
Zawartość flawonoidów wyrażona jako rutozyd nie mniej 5%(m/m) PRZ/003/08/2007
Pozostałość etanolu nie więcej niż 1%(m/m) Ph.Eur.2.4.24
Czystość mikrobiologiczna
Całkowita liczba mikroorganizmów tlenowych (TAMC) max. 50 000 jtk/g (limit interpretowany jako „czynnik x 5 lub 2” (zgodnie z rozdziałem 5.1.4 lub 5.1.8 FP)) FP 2.6.12
Całkowita łączna liczba drożdży/pleśni (TYMC) max. 500 jtk/g (limit interpretowany jako „czynnik x 5 lub 2” (zgodnie z rozdziałem 5.1.4 lub 5.1.8 FP)) FP 2.6.12
Escherichia coli nieobecna w 1g FP 2.6.31
Salmonella nieobecna w 25g FP 2.6.31
Staphylococcus aureus nieobecna w 1g FP 2.6.13
Opakowanie podwójna torba polietylenowa i karton; inne opakowania są możliwe na życzenie klienta
Etykietowanie nazwa i kod produktu, numer partii, okres minimalnej przydatności, masa netto, masa brutto, tara
Przechowywanie przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniony przed wilgocią i światłem, w temperaturze nie przekraczającej 25°C
Okres ważności 18 miesięcy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *