THE ARTICLE
The Influence of Geographical Origin on Poplar Propolis Composition and the Impact of Human Microbiota.
Miłek, M.; Franke, G.; Tomczyk, M.; Górecki, M.; Cwiková, O.; Jarošová, A.; Dżugan, M.
Pharmaceuticals 2024, 17, 768. https://doi.org/10.3390/ph17060768
Abstract: Ethanol extracts obtained from 13 poplar propolis samples originating from various European countries by traditional maceration were tested for total polyphenols, flavonoid content, and antioxidant activity. Moreover, the content of 18 polyphenolic compounds (from the group of phenolic acids and flavonoids) was determined using the HPLC method. The inhibitory effect of six selected extracts with the highest activity was assessed by well-diffusion method against five strains (Bifidobacterium spp., L. rhamnosus, L. acidophilus, E. coli, and Bacteroides spp.) of intestinal bacteria self-isolated from the faeces of obese probands with the use of selective media. It was found that the antioxidant activity of propolis varied depending on geographical origin and even among samples from the same region, which indicates that some other factors also influence propolis quality. The samples of different geographical origin varied mainly in the share of individual phenolic compounds, and it was not possible to find a characteristic marker of origin, excluding the galangin present in the Polish samples only. Assessing the inhibitory activity of propolis (in the range of 70 mg to 10 μg per mL) indicated that the concentration of 100 μg/mL was found as being safe for tested fecal bacteria (Bifidobacterium spp., L. rhamnosus, L. acidophilus, E. coli, and Bacteroides spp.). As no negative effect of low doses of propolis on the intestinal microflora was found, it can be suggested that its use in recommended doses brings only beneficial effects to the body.
Keywords: propolis; chemical composition; polyphenols; antibacterial activity; gut microbiota
WSPÓŁPRACA Z PROKIT
Jakość i zaufanie
Normy
Pracujemy według procedur HACCP. Znajdujemy się pod nadzorem Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej w Mińsku Mazowieckim. Nasz Weterynaryjny Numer Identyfikacyjny to 14126003.
Nauka dla jakości
Otrzymywany surowiec kontrolujemy pod względem jakości lub parametrów na życzenie odbiorców. Współpracujemy z naukowcami z jednostek badawczych, którzy badają dostarczany przez nas materiał.
Stała dostępność
U nas kupisz propolis przez cały rok! Sprzedajemy głównie kit pszczeli z terenu Polski. Na zlecenie pośredniczymy w transakcjach innymi produktami pszczelimi (miód, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, jad pszczeli).

NASZA WIEDZA
Dla pszczelarzy i odbiorców
Ponad 20 lat w tej branży i wieloletnich relacji handlowych z pszczelarzami, dostawcami propolisu oraz nabywcami pozwala nam mówić o sobie specjaliści. Tym bardziej że stale się rozwijamy, a współpraca z jednostkami badawczymi i wykonywane badania właściwości propolisu i jego podatności na zanieczyszczenia pomagają nam podnosić jakość naszego surowca.
Prowadzimy innowacyjny zakład, w którym udoskonalamy technologię magazynowania i kontrolę jakości w celu zagwarantowania coraz lepszych parametrów naszego propolisu.
Zarówno odbiorcom, jak i pszczelarzom oferujemy nasze doradztwo i wsparcie merytoryczne. Porady, które prezentujemy na stronie, stanowią tylko ułamek wiedzy, którą dzielimy się z naszymi klientami i kontrahentami w trosce o relacje i jakość sprzedawanego surowca.
Wszystkich pszczelarzy, którzy zastanawiają się nad rozpoczęciem zbytu propolisu, zapraszamy do kontaktu! Odbiorcom potrzebującym propolisu o konkretnych właściwościach możemy je zagwarantować – warunki ustalamy indywidualnie.