Zamów propolis!

Sprzedaż kitu pszczelego

Propolis do celów farmaceutycznych, propolis do celów spożywczych.

Zapraszamy do współpracy handlowej

Propolis od Prokit

1

Sprawdzona jakość

Propolis jest bardzo trudno dostępnym surowcem. Mimo to dokładamy wszelkich starań, by deficyt nie wpływał na jego jakość.

2

Naukowe wsparcie

Współpracujemy z naukowcami z jednostek badawczych, którzy badają dostarczany przez nas materiał.

3

Stała dostępność

W Prokit kupisz propolis przez cały rok! Nasza w tym głowa, by tego cennego surowca nie zabrakło.

Właściwości propolisu

Bezcenny propolis

Jak powstaje kit pszczeli?

Propolis to bogata mieszanina żywicznych związków organicznych, zbieranych przez pszczoły z wysięków roślinnych, pąków liściowych i pęknięć w korze różnych roślin. Żywice zbierane są przez pszczoły żuwaczkami i mieszane z wytwarzanym przez organizmy pszczół woskiem. Podczas tego procesu enzymy trawienne hydrolizują część związków, w wyniku czego powstają tzw. aglikony flawonoidowe. Pszczoły odkładają przerobiony materiał w ulu, gdzie jest stosowany do uszczelniania otworów i do ochrony – szczególnie przed mikroorganizmami i owadami, w celu zapewnienia matce aseptycznej przestrzeni do czerwienia, oraz do mumifikacji zabitych przez siebie intruzów.

Skład i właściwości

Właściwości propolisu są związane z jego składem chemicznym. Zidentyfikowano ponad 300 związków chemicznych, które mogą być obecne w propolisie, choć nie wszystkie występują w nim równocześnie. Skład propolisu jest zmienny w zależności od pochodzenia, klimatu i ekologii danego regionu, pory roku, a także od cech genetycznych matki. Jednakże pomimo różnic na poziomie konkretnych związków chemicznych, większość próbek surowego propolisu wykazuje znaczne podobieństwo na poziomie głównych grup związków. W przybliżeniu skład ten wygląda więc następująco:

  • ok. 50% żywic (kwasy fenolowe i flawonoidy; inaczej frakcja polifenolowa),
  • ok. 30% wosku,
  • ok. 20% pozostałe składniki, głównie olejki eteryczne, pyłki i różne inne związki.

Zastosowanie

Obecnie propolis jest jednym z najważniejszych naturalnych produktów o znaczeniu farmakologicznym. Decydują o tym następujące jego właściwości:

  • antyseptyczne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwpierwotniacze,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwzapalne,
  • immunomodulujące i
  • przeciwnowotworowe.

Propolis można stosować w formie surowej, przykładając do leczonych miejsc (np. oparzeń, zastrzałów itp.) lub jako maść propolisową przydatne w gojeniu ran, leczeniu wrzodów, trądziku, opryszczki zwykłej i narządów płciowych oraz neurodermit (Banskota et al. 2001; Castaldo i Capasso 2002).

Przede wszystkim jednak propolis przerabia się do produkcji ekstraktów alkoholowych (etanolowych lub glikolowych), które następnie są sprzedane jako nalewki 7-proc. (stosowane przeciwko zakażeniom górnych dróg oddechowych, przeziębieniom, zakażeniom grypopodobnym) albo są substratem do dalszej produkcji. Propolis jest na przykłada stosowany jako dodatek do pasz dla ptaków (drobiu i gołębi), w preparatach do ochrony drewna (zastosowanie techniczne).
Również niektórzy pszczelarze kupują propolis, aby podawać go swoim pszczołom (jeśli są to odmiany, które mało kitują).