EKSTRAKTY
SPECYFIKACJA JAKOŚCIOWA
symbol: DEP/40/02
Produkt | Suchy ekstrakt propolisu 40% | |
Nazwa surowca | Propolis | |
Rozpuszczalnik | Etanol 96% (V/V) Ph.Eur.1317(4100102) | |
Stosunek surowiec – ekstrakt (DER) | 2.5 : 1 | |
Skład | Ekstrakt rodzimy 40% | |
Guma guar 45% | ||
Dwutlenek krzemu (SiO2) 15% | ||
Przeznaczenie | półprodukt do produkcji żywności | |
Dane jakościowe | Kryteria akceptacji | Metoda |
Charakterystyka | konsystencja: sypki proszek; kolor: od żółto-pomarańczowego do brązowego; zapach: aromatyczny, charakterystyczny dla propolisu | organoleptyczna |
Strata na suszeniu | nie więcej niż 8.0%(m/m) | Ph.Eur.2.8.17 |
Popiół całkowity | max. 10%(m/m) | Ph.Eur.2.4.16 |
Zawartość flawonoidów jako ekwiwalent katechiny | nie mniej niż 10 % (m/m) | spektrofotometria / kompleksacja AlCl3 |
Zawartość związków fenolowych jako ekwiwalent kwasu galusowego | nie mniej niz 15 % (m/m) | spektrofotometria / reakcja Folin-Ciocalteu |
Pozostałość etanolu | nie więcej niż 1%(m/m) | Ph.Eur.2.4.24 |
Czystość mikrobiologiczna | ||
Całkowita liczba mikroorganizmów tlenowych (TAMC) | max. 50 000 jtk/g (limit interpretowany jako „czynnik x 5 lub 2” (zgodnie z rozdziałem 5.1.4 lub 5.1.8 FP)) | FP 2.6.12 |
Całkowita łączna liczba drożdży/pleśni (TYMC) | max. 500 jtk/g (limit interpretowany jako „czynnik x 5 lub 2” (zgodnie z rozdziałem 5.1.4 lub 5.1.8 FP)) | FP 2.6.12 |
Escherichia coli | nieobecna w 1g | FP 2.6.31 |
Salmonella | nieobecna w 25g | FP 2.6.31 |
Staphylococcus aureus | nieobecna w 1g | FP 2.6.13 |
Opakowanie | podwójna torba polietylenowa i karton; inne opakowania są możliwe na życzenie klienta | |
Etykietowanie | nazwa i kod produktu, numer partii, okres minimalnej przydatności, masa netto, masa brutto, tara | |
Przechowywanie | przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniony przed wilgocią i światłem, w temperaturze nie przekraczającej 25°C | |
Okres ważności | 18 miesięcy |