Pleśń w surowym propolisie (kicie pszczelim)

Wprawdzie propolis ma właściwości hamujące rozwój wielu grzybów, to jednak w formie surowej może on być podatny na pleśnienie. Mogą się w nim również rozwijać różne gatunki drożdży, które również są grzybami.

Co zatem robić, aby uniknąć zapleśnienia surowego propolisu? Oto podstawowe zasady:

    1. Higiena

w pracowni i miejscu przechowywania ramek. Wilgotność powietrza poniżej 70% i wentylacja. Te czynniki wpływają na ilość zarodników grzybów, z jaką styka się propolis podczas skrobania.

  1. Ilość zanieczyszczeń stałych.. Surowy propolis nigdy nie składa się wyłącznie z rozpuszczalnych w alkoholu żywic. Zawsze zawiera pewną ilość zanieczyszczeń: wosku, drewna, fragmentów martwych pszczół, oprzędów motylicy. Oczywiście im tych zanieczyszczeń mniej, tym lepiej. Optymalnie, jeśli zanieczyszczenie ogranicza się tylko do wosku. Tak jednak jest rzadko. A drewno, martwe pszczoły czy zwłaszcza oprzędy i odchody motylicy stanowią doskonałą pożywkę dla pleśni. Zanieczyszczenie miodem z kolei sprzyja rozwojowi drożdży..
  2. Wilgotność. Wilgoć sprzyja rozwojowi grzybów. Jeżeli propolis jest suchy, nie będą się rozwijać. Wilgotność powietrza w pojemniku z propolisem nie powinna przekraczać 70%. Wilgoć do surowego propolisu może się dostać na wiele sposobów. Najczęściej jest wynikiem oczyszczania surowca na wodzie albo skraplania się wody na surowcu wyjętym z zamrażarki. Jeżeli oczyszczamy kit na wodzie (zimnej oczywiście), to następnie musimy go bardzo dobrze wysuszyć. Inaczej zapleśnieje. Jeżeli przechowujemy propolis w zamrażarce (co jest dobrym pomysłem), to powinien on znajdować się w szczelnym opakowaniu a po wyjęciu z zamrażarki nie otwieramy go, dopóki nie osiągnie temperatury otoczenia. Wilgoć z powietrza skropli się dzięki temu na opakowaniu, a nie na surowcu.
  3. Przechowywanie Najbezpieczniej przechowywać propolis w zamrażarce. Unikamy wtedy wszelkich zagrożeń biologicznych – nie tylko pleśni, ale i barciaka (motylicy). Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, to możemy ograniczyć mrożenie do kilku dni, a następnie przechowywać propolis w temperaturze pokojowej w szczelnych opakowaniach, dbając, by wilgotność towaru nie przekraczała 70%.

Przestrzeganie tych zasad powinno uchronić nasz propolis przed zapleśnieniem.

Kup propolis brązowy detalicznie

Kup propolis zielony detalicznie

Kup propolis brązowy hurtowo

Kup propolis zielony hurtowo

Zapraszamy do obejrzenia nagrania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *