Przepis na nalewkę propolisową o stężeniu 10%

Składniki i proporcje na  nalewkę o stężeniu propolisu 10%

– 100 g propolisu surowego,
– 140 ml wody (najlepiej destylowanej albo przegotowanej i wystudzonej),
– 360 ml spirytusu 95% V/V.

Propolis umieścić w szklanym naczyniu, zalać najpierw wodą, a następnie dodać spirytus. Zmieszać składniki i odstawić naczynie na 14 dni do ciemnego miejsca. Od czasu do czasu mieszać (wstrząsać).

Zdecydowana większość substancji rozpuszczalnych przejdzie do roztworu już w ciągu pierwszych 2 dni, ale zaleca się poczekać 14 dni, żeby uzyskać maksimum korzyści.

Ciepło przyspiesza rozpuszczanie, ale nie należy przesadzać. Zalecamy temperaturę pokojową. Na pewno nie więcej niż 30 st. C.

Na koniec można przesączyć nalewkę przez bibułę albo zlać ją znad osadu.

Tak powstanie nalewka na etanolu 70%.
Można też użyć po prostu 500 ml spirytusu 95% i nie dodawać wody. Powstanie wówczas też 10% nalewka, ale na etanolu 95%.
Różnica jest raczej niewielka, ale z literatury wynika, że w 70% etanolu rozpuszcza się nieco więcej składników pożądanych, natomiast w mniejszym stopniu rozpuszczają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, których nadmiar w nalewce nie jest korzystny.

Backfit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *