Przepis na nalewkę propolisową o stężeniu 10%

Składniki i proporcje na  nalewkę o stężeniu propolisu 10%

– 100 g propolisu surowego,
– 140 ml wody (najlepiej destylowanej albo przegotowanej i wystudzonej),
– 360 ml spirytusu 95% V/V.

Propolis umieścić w szklanym naczyniu, zalać najpierw wodą, a następnie dodać spirytus. Zmieszać składniki i odstawić naczynie na 14 dni do ciemnego miejsca. Od czasu do czasu mieszać (wstrząsać).

Zdecydowana większość substancji rozpuszczalnych przejdzie do roztworu już w ciągu pierwszych 2 dni, ale zaleca się poczekać 14 dni, żeby uzyskać maksimum korzyści.

Ciepło przyspiesza rozpuszczanie, ale nie należy przesadzać. Zalecamy temperaturę pokojową. Na pewno nie więcej niż 30 st. C.

Na koniec można przesączyć nalewkę przez bibułę albo zlać ją znad osadu.

Tak powstanie nalewka na etanolu 70%.
Można też użyć po prostu 500 ml spirytusu 95% i nie dodawać wody. Powstanie wówczas też 10% nalewka, ale na etanolu 95%.
Różnica jest raczej niewielka, ale z literatury wynika, że w 70% etanolu rozpuszcza się nieco więcej składników pożądanych, natomiast w mniejszym stopniu rozpuszczają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, których nadmiar w nalewce nie jest korzystny.

Backfit

Liczby podane wyżej mogą wydawać się nieoczywiste, jednak należy wziąć pod uwagę, że:

– Zawartość substancji rozpuszczalnych w etanolu w surowym propolisie: 50% (m/m)

– Gęstość etanolu 95% : 811 g/dm3

– Gęstość etanolu 70%: 856 g/dm3

– Przy mieszaniu etanolu z wodą zachodzi zjawisko kontrakcji, co oznacza, że po zmieszaniu 140 ml wody i 360 ml etanolu 95% nie otrzymamy łącznie 500 ml, a jedynie 488 ml.

A zatem:

500 ml etanolu 95% (V/V) waży 406 g

360 ml etanolu 95% (V/V) waży 291 g

488 ml etanolu 70% (V/V) waży 432 g

W wyniku powyższych procedur nie otrzymamy prawdopodobnie dokładnie 10% stężenia nalewki. Teoretycznie powinno to być odpowiednio 10,3% ia 10,8%. Jednak przede wszystkim zależeć to będzie od dokładnej zawartości substancji rozpuszczalnych w etanolu w użytym surowcu.

Dodaj komentarz