Jak rozpoznać propolis… i co dalej?

Pszczelarze czasem nie są pewni, czy prawidłowo identyfikują propolis w ulu i czy trafnie odróżniają go od wosku. Poniżej przytoczę dyskusję z portalu społecznościowego, w której podaję pewne wskazówki:

 

PSZCZELARZ 1: W przyszłym roku muszę zacząć zbierać propolis. Tylko jeszcze nie za bardzo wiem, jak go odróżnić od wosku – przez zimę muszę się wyedukować w tym temacie

MIŁOSZ GÓRECKI: Najlepiej zebrać trochę tego, co się Panu wydaje propolisem, rozpuścić w spirytusie (2 doby), odsączyć powstałą nalewkę (dobrą na różne schorzenia) i obejrzeć sobie, co zostało nierozpuszczone. To wszystko, co się nie rozpuściło, to NIE jest propolis.

 

PSZCZELARZ 1: To jest elegancka wskazówka. Niezwykle prosta i logiczna rzecz, a jednak trzeba o tym od kogoś usłyszeć

 

MIŁOSZ GÓRECKI: Wskazówka nr 2.: propolis surowy ma wartość handlową, jeśli w spirytusie rozpuszcza się z niego co najmniej 50% (wagowo). Idealny jest taki, z którego po rozpuszczeniu pozostaje tylko żółtawa zawiesina mikroskopijnych drobinek wosku.

 

PSZCZELARZ 2: A w jaki sposób oddzielić propolis od zanieczyszczeń, nie rozpuszczając go w spirytusie?

 

MIŁOSZ GÓRECKI: Przy małej ilości najlepiej przebrać ręcznie.

Przy dużej ilości dobra jest następująca metoda rozdziału na ZIMNEJ wodzie:

1) Surowiec nie może być zbrylony, jeśli jest –  trzeba rozdrobnić.

2) Następnie należy wrzucić go do odpowiednio dużego naczynia z zimną wodą, pomieszać, poczekać, aż wszystko namoknie i potem to, co opadło na dno, to powinien być propolis o rozpuszczalności w etanolu ok. 55%.

To, co pływa, to zwykle jest wosk, drewno i elementy pancerzyków pszczół i w tym zwykle wciąż jest ok. 5% propolisu.

3) To, co pozostało na dnie (czyli propolis), trzeba dobrze wysuszyć – inaczej zapleśnieje. Wilgotność w opakowaniu z propolisem nie powinna przekraczać 70%. Gotowe.

Rozdział nie jest stuprocentowy i są też pewne straty na zawiesinie drobnego pyłu propolisowego unoszącego się w wodzie. Ale żadna metoda nie ma wydajności 100%, a ta nie szkodzi leczniczym właściwościom propolisu. Pod żadnym pozorem nie należy traktować propolisu wysoką temperaturą w celu wytopienia wosku. Wysoka temperatura niszczy olejki eteryczne i zmniejsza o połowę właściwości antybakteryjne propolisu.

 

PSZCZELARZ 3: A może Pan podpowiedzieć, w jaki sposób rozkruszyć na drobne kawałki propolis? Mam całą kolekcje propolisowych kulek i chcę  je rozdrobnić. Zamrozić i zmiksować?

 

PSZCZELARZ 4: Ja mrożę i taki zmarznięty kruszę ale chętnie dowiem się czegoś więcej od Pana Miłosza, bo ciekawie mówi

 

MIŁOSZ GÓRECKI: Tak. Trzeba zamrozić i potem kruszyć dowolnymi metodami. W naszej firmie PROKIT mamy do tego specjalną maszynę.

I znowu trzeba pamiętać o wilgoci. Na zamrożonym kicie, po wyjęciu go z zamrażarki, osadza się woda z powietrza. Dzieje się to także w trakcie mielenia/kruszenia. A zatem –  jeżeli towar nie ma być następnie płukany w wodzie –  to trzeba go dobrze wysuszyć przed zamknięciem w jakimś szczelnym pojemniku.

Zapraszamy do obejrzenia nagrania.

Komentarze

4 reakcje na “Jak rozpoznać propolis… i co dalej?

    1. Có. Việc nhập khẩu các sản phẩm từ ong từ Việt Nam vào Liên minh Châu Âu được phép. Điều kiện là nhà xuất khẩu phải có giấy chứng nhận sức khỏe được cấp bởi cơ quan có thẩm quyền của Việt Nam. Chúng tôi có thể quan tâm đến việc hợp tác với quý vị, nhưng trước tiên, chúng tôi sẽ cần nhận một mẫu của keo ong của quý vị. Trong trường hợp quan tâm đến việc hợp tác, vui lòng viết đến biuro@prokit.pl

  1. Prosze wytlumaczyc dlaczego propolis jest dostepny jako lepka substancja (np. w kulkach) ORAZ w suchej/sypkiej formie.
    Czy Kit Pszczeli jak sama nazwa wskazuje nie powinien byc lepki jak plastelina?
    Prosze o wytlumaczenie roznicy jak to jest.

    Dziekuje….

    1. To zależy od temperatury. Kiedy jest ciepło (powyżej 20 st C) to się klei. Kiedy zimno, to się nie klei (mniej klei). Dlatego propolis zbierany przez pszczelarza latem zwykle ma postać kulek lub innych bryłek a ten skrobany zimą jest sypki i nawet dość drobny. Ale taki suchy w drobnych kawałkach kit, kiedy poleży dłużej – zwłaszcza w wyższej temperaturze, to się będzie powoli zbrylał.
      Znaczenie ma też ilość zanieczyszczeń. Im więcej zanieczyszczeń, tym mniej się klei.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *